Viherpesu vs. todellinen kestävyys kauneusalalla (4 min read)
Tässä blogikirjoituksessa sukellamme syvemmälle viherpesun maailmaan ja käsittelemme sitä, miten voit tehdä aidosti kestäviä valintoja.
Kuvittele, että olet juuri ostanut uuden kosmetiikkatuotteen, jonka markkinoinnissa korostetaan sen luonnonmukaisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Olet tyytyväinen siitä, että teet vastuullisen valinnan - kunnes löydät jostain tiedon, että tuote sisältääkin haitallisia kemikaaleja tai on valmistettu jossain muualla mitä mainoksessa on luvattu. Olet juuri joutunut viherpesun uhriksi.
Viherpesu on iso ongelma kauneusalalla, jossa monet yritykset käyttävät houkuttelevia, mutta harhaanjohtavia markkinointikeinoja antaakseen tuotteistaan ekologisemman ja vastuullisemman kuvan kuin ne todellisuudessa ovat. Ikävä kyllä tämä voi vaarantaa myös tuotteen jälleenmyyjien maineen, sillä kuluttajat pettyvät, jos heille annetut lupaukset eivät pidä paikkaansa. Miten sitten voi erottaa aidosti kestävät tuotteet viherpesusta?
Viherpesua voi esiintyä esimerkiksi seuraavien väittämien takaa:
"Eco-friendly"
Termi voi olla harhaanjohtava, jos tuotteen valmistuksessa ei ole noudatettu ympäristöystävällisiä käytäntöjä kokonaisvaltaisesti.
"Natural ingredients"
Vaikka tuote saattaa sisältää luonnollisia ainesosia, se voi silti sisältää myös synteettisiä aineita ja ympäristölle mahdollisesti haitallisia kemikaaleja.
"No harmful chemicals"
Tämä väite voi olla harhaanjohtava, sillä "haitalliset" kemikaalit voivat tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, eikä termiä ole tarkasti määritelty.
"Organic"
Tuotteen etiketissä voi lukea "organic", vaikka vain osa ainesosista olisi luomusertifioituja.
"Valmistettu Suomessa"
Tämä saattaa tarkoittaa, että tuote on koottu tai pakattu Suomessa, mutta raaka-aineet ja komponentit voivat olla tuotu ulkomailta. Kuluttaja saattaa olettaa, että koko tuotantoketju on kotimainen, mikä ei välttämättä pidä paikkaansa.
"Kotimainen tuote"
Tämä väite saattaa antaa vaikutelman, että koko tuote on valmistettu Suomessa, vaikka vain osa tuotteen valmistusprosessista on tapahtunut kotimaassa. Esimerkiksi raaka-aineet tai osa tuotantovaiheista voi olla peräisin ulkomailta.
"Vastuullinen tuote"
Tämän sanan haaste on se, että se voi tarkoittaa niin monia eri asioita. Mitä vastuullisuus ylipäätään on? Ilman tarkempia määritelmiä vastuullisuusväitteet voivat olla hyvin epämääräisiä.
"Vegaaninen tuote"
Vegaanisuus tarkoittaa sitä, ettei tuotteessa ole käytetty eläinperäisiä ainesosia. Tämä on tietysti hyvä asia ja erityisen tärkeää vegaaneille, mutta vegaanisuus ei tarkoita sitä, että tuote olisi välttämättä yhtään ekologinen tai luonnonmukainen.
"Eläinkokeeton tuote"
EU-lainsäädäntö on kieltänyt eläinkokeiden käytön kosmetiikassa totaalisesti vuonna 2013. Tämän mainostaminen kosmetiikkatuotteessa on markkinointia itsestäänselvyyksillä, mikä saattaa viitata siihen, ettei tuotteessa ole varsinaisia vastuullisuuslupauksia.
Läpinäkyvyys ja rehellisyys luottamuksen perustana
Näitä lauseita käytettäessä on tärkeää tarkistaa, että ne ovat totuudenmukaisia ja että niiden taustalla on selkeät ja todennettavat perusteet. Läpinäkyvyys ja rehellisyys ovat avainasemassa luottamuksen rakentamisessa asiakkaisiin.
Meille maahantuojana on äärimmäisen tärkeää, että viestimme totuudenmukaisesti, luotettavasti ja rehellisesti. Asiakkaamme luottavat meihin, ja me haluamme ansaita tuon luottamuksen joka päivä. Tämän vuoksi läpinäkyvyys on avainasemassa kaikessa, mitä teemme. Haluamme varmistaa, että tiedät tarkalleen, mitä saat, kun valitset meidän palvelumme ja tuotteemme.
Keneen kuluttaja voi luottaa?
Hiusalalla kuluttajilla on erityinen paikka ammattilaisten sydämissä. Me haluamme huolehtia asiakkaistamme, tarjota heille parasta mahdollista palvelua ja pitää heidän hiuksensa terveinä ja kauniina. Tiedämme, että tällä alalla työskentelevät eivät koskaan halua huijata ketään - päinvastoin, he todella haluavat parastaan asiakkailleen. Koska alalla kuitenkin toimii laaja kirjo yrityksiä ja lainsäädäntö tämän kaiken ympärillä on ollut tähän asti lähes olematonta, vastuu jää usein hiusalan yrittäjien harteille varmistaa, että kaikki väittämät ja lupaukset ovat totuudenmukaisia ja perustuvat todelliseen näyttöön. Tämä ei koske pelkästään ympäristöväittämiä, vaan kaikkea, mitä kerromme tuotteistamme ja palveluistamme.
Lainsäädäntöön tulossa muutoksia
Euroopan parlamentti työstää parhaillaan päivitystä kaupallisia käytäntöjä ja kuluttajien oikeuksia koskeviin sääntöihin parantaakseen kuluttajansuojaa, suojellakseen ympäristöä ja edistääkseen kiertotaloutta. Keskeinen osa tätä uudistusta on viherpesun kieltäminen! Nyt on siis viimeistään hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan, mihin käyttämäsi väittämät perustuvat ja ovatko ne paikkaansa pitäviä. Voit lukea lisää valmistelusta tästä.
Tarkistuslista totuudenmukaiseen viestintään
Miten hiusalan yrittäjä voi varmistua siitä, että ei syyllisty viherpesuun välillisesti tai tahtomattaan? Tämä tarkistuslista auttaa sinua varmistamaan, että käyttämäsi ja jälleenmyymäsi tuotteet todella ovat sitä, mitä niiden väitetään olevan. Käytä tätä listaa arvioidaksesi viestinnän ja markkinointiväittämien totuudenmukaisuutta ja selvittääksesi, miten voit toteuttaa sen käytännössä:
Onko yrityksen toiminnalla avoin ja läpinäkyvä maine?
- Onko yrityksen historiassa kommunikaatio ollut aina läpinäkyvää?
- Onko yrityksen vastuuhenkilöt mahdollista selvittää ja onko heihin mahdollista saada yhteyttä?
Onko tuotteelle myönnetty luotettava luonnonmukaisuus- tai ympäristösertifikaatti?
- Luotettava sertifikaatti, kuten COSMOS-standard, on aina läpinäkyvä ja ulkopuolisen tahon auditoima.
- Kattaako sertifikaatti koko tuotesarjan, vai ainoastaan tietyn tuotteen tai sen raaka-aineen?
Onko tuotteen alkuperä ja tuotantoketju dokumentoitu ja jäljitettävissä?
- Esimerkiksi yrityksen B Corp -sertifikaatti auttaa arvioimaan tuotantoketjun vastuullisuutta.
Onko väitteet perusteltu ja löytyykö niille konkreettisia todisteita tai tutkimuksia?
- Ovatko markkinointiväittämien taustat avattu ja perustuvatko väitteet puolueettomiin faktoihin?
- Esimerkiksi jos kosmetiikkabrändi väittää olevansa luonnonmukainen, etsi aina luonnollisuusprosentti tuotteen kyljestä. Muutoin väite saattaa olla enemmänkin markkinointia kuin totta.
Ovatko käytetyt ainesosat ja valmistusmenetelmät todellakin ympäristöystävällisiä?
- Vastaavatko myös ne ainesostat, joita ei ole nostettu markkinointiin kestävän kehityksen periaatteita?
Onko yritys sitoutunut jatkuvaan parantamiseen ympäristöasioissa?
- Miten yritys reagoi uuteen tai yleiseen saatavilla olevaan tietoon? Pyrkiikö se parantamaan toimintatapojaan vai maksimoimaan tulosta?
Kiitos, että välität!
Voimme tehdä yhdessä kauneusalasta kestävämmän ja luotettavamman paikan toimia. Mitä useampi ammattilainen lisää tietoaan aidosti kestävistä ratkaisuista, sitä vaikeampi yritysten on esittää harhaanjohtavia väitteitä. Tiedon kasvaessa voimme paitsi välttyä viherpesulta, myös edistää samalla sekä ympäristön että ihmisten hyvinvointia.