Ilmainen toimitus yli 89 € tilauksille!

Ammattilainen siirry PRO-sivuille tästä

Valuutta: EUR

Black Friday vai Just Another Friday (4 min read)

Tässä blogissa haluamme herättää keskustelua kestävästä kulutuksesta ja tarjota myös muutamia ideoita, jotka voivat helpottaa vastuullisten ostopäätösten tekemistä.

Se on taas marraskuun neljännen perjantain aika.

Joillekin se on Black Friday, joillekin Green Friday, joillekin Buy Nothing Day, ja joillekin ehkä jotain muuta. Kun mietimme omia Black Friday -suunnitelmiamme tänä vuonna, päätimme olla antamatta sille mitään sen ihmeellisempää otsikkoa.

Miksi?

Olemme vuodesta toiseen valinneet, ettemme halua yrityksenä edistää vuoden suurinta kulutusjuhlaa maailmassa, jossa resurssien käyttö ei ole kestävää. Emme kuitenkaan halua moralisoida yrityksiä, jotka ovat valinneet toisin. Tiedostamme myös hyvin, että yksittäiselle kuluttajalle Black Friday voi tarjota mahdollisuuden hankkia huolella suunniteltu tuote tai palvelu edullisemmin.

Haluamme kuitenkin herättää ja ylläpitää keskustelua kestävästä kulutuksesta. On selvää, että kulutuksella on myös positiivisia vaikutuksia. Kulutus pitää markkinoiden rattaita pyörimässä ja aktiiviset markkinat hyödyttävät yhteiskunnan rakenteita. Kauppaa on ollut aina ja kauppaa tulee aina olemaan.

Millaista kauppaa haluat tehdä?

Hyvä kauppa palvelee sekä ostajaa että myyjää. Siitä puhutaan win-win-tilanteena, joka on aina pitkäjänteisen asiakassuhteen perusedellytys. Mutta parhaimmillaan kauppa palvelee vielä useampia osapuolia: kaikkia tuotantoketjun osia, ympäristöä ja yhteisöjä.

Tarkoituksemme ei ole sälyttää ostajalle vastuuta koko maailman hyvinvoinnista tai tehdä ostopäätöksestä prosessia, jossa täytyy käyttää tuntikausia aikaa selvittääkseen hankinnan kaikkia kokonaisvaikutuksia. Päinvastoin, haluamme tarjota muutamia ostopäätöstä helpottavia vinkkejä tiedostavalle kuluttajalle. Uskallamme myös väittää, että nämä vinkit eivät pelkästään helpota tekemään kestävämpiä ostoksia, vaan myös laadukkaampia hankintoja ja säästämään rahaa.

Harkitsematon kuluttaminen

Yksi suurimmista ongelmista Black Fridayn ympärillä on harkitsematon kuluttaminen. Kun joka puolella markkinoidaan toinen toistaan parempia tarjouksia, se saa todistetusti kuluttajan ostamaan asioita mitä hän ei tarvitse. Green Alliancen tekemän tutkimuksen mukaan kuluttajat heittävät pois 80 % Black Fridayn aikana ostamistaan tuotteista vain muutaman käyttökerran jälkeen. Maapallon resurssien tuhlaamisen lisäksi turhat ostokset heikentävät myös kuluttajien taloudellista tilannetta.

Miten sitten kuluttaa kestävästi?

Seuraavat periaatteet eivät ole pelkästään ympäristölle hyödyllisiä, vaan myös taloudellisesti järkeviä toimintatapoja.

1. Harkitse tarvetta

Ennen ostopäätöstä pysähdy hetkeksi ja mieti, tarvitsetko todella kyseistä tuotetta vai haluatko vain vaihtelua tai täyttymyksen tunnetta. Mieti myös vaihtoehtoisia ratkaisuja, kuten lainaamista tai vuokraamista, jos kyseessä on tuote, jota käytetään harvoin.

2. Uusiokäytä – Old is the New New

Tutki paikallisia second hand -myymälöitä, kierrätyskeskuksia ja verkkopalveluita, jotka tarjoavat käytettyjä tuotteita. Vanhat tavarat voivat tarjota edullisemman, kestävämmän ja jopa mielenkiintoisemman vaihtoehdon uusien tuotteiden ostamiselle.

3. Laatu ennen määrää

Suosi laadukkaita tuotteita, jotka kestävät pitempään. Vaikka korkealaatuisemmat tuotteet saattavat aluksi olla kalliimpia, ne säästävät rahaa pitkällä aikavälillä, kun uutta ei tarvitse ostaa niin usein. Harkitse myös paikallisia käsityöläisiä tai pieniä yrityksiä, jotka saattavat tarjota yksilöllisempiä vaihtoehtoja.

4. Vertaile vaihtoehtoja

Ennen ostopäätöstä vertaile eri tuotteiden ja merkkien ympäristövaikutuksia. Vastuullisten valintojen tekeminen on entistä helpompaa, kun kiinnität huomiota vastuullisuussertifikaatteihin. Esimerkiksi B-Corp -sertifikaatin saaneet yritykset ovat läpikäyneet tiukan prosessin sen varmistamiseksi, että niiden liiketoiminta on reilua, läpinäkyvää ja vastuullista kaikkia sidosryhmiä kohtaan.

Toivomme, että nämä vinkit eivät ainoastaan helpota tekemään kestävämpiä ostopäätöksiä, vaan myös inspiroivat laadukkaampien hankintojen tekemiseen taloudellisesti. Jokainen valinta muuttaa maailmaa pienin askelin, ja me kaikki voimme olla osana tätä muutosta. Kuluttajana sinulla on valtaa – valitse se, mikä tuntuu oikealta ja kestävältä.

Toivotamme sinulle fiksua, tietoista ja kestävää kulutusta – ei vain tänään, vaan vuoden jokaisena päivänä.

Kestävää perjantaita kaikille!

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit